Massuppbyggnad för rötter

Utveckla golfen

Höstens låga ljusnivåer och skugga som påverkar grästillväxten.

Klimatrender för förlängda hösttillväxt förhållanden skapar en stor möjlighet att förbättra gräshälsa och rotbildning, vilket kommer att göra växter mer motståndskraftiga under vintermånaderna, skriver Syngenta teknisk chef, Glenn Kirby.

Rekord sommartemperaturer skulle ha haft en enorm påverkan på grässtyrkan, vilket resulterat i en betydande förlust av rotmassa. Det kommer också att tömma gräsväxter av viktiga kolhydratreserver, som är beroende av att ta dem genom vintern när fotosyntetisk aktivitet är låg.

Men medan varmare hösttemperaturer kan förbli gynnsamma för tillväxt, ljusnivåerna kommer att falla när säsongen fortskrider - i både intensitet och varaktighet. Solskenstiderna faller vanligtvis med över 25% mellan september och oktober (tabell 1), men enorm variation mellan år och plats framhäver behovet av att variera gräshanteringen följaktligen.

 

Aug

Sept

Oct

Storbritannien genomsnitt

161

129

93

Storbritannien femårsintervall

147 - 171

109 - 158

73 - 113

Scotland

135

106

78

N England

172

133

92

S England

185

150

108

N Ireland

129

110

86

Tabell 1. Genomsnittliga soltimmar under de senaste fem åren visar säsongsbetonade och regionala konsekvenser för torvhälsa och hantering.

Nyckeln till att optimera användningen av allt tillgängligt ljus och återuppbygga plantornas kolhydratreserver är att minimera andra begränsande faktorer eller påfrestningar och att främja fotosyntetisk aktivitet.

Forskning och utveckling med Primo Maxx II har avslöjat upp till 30% fler kloroplaster koncentrerade i bladet, vilket resulterat i en jämförbar ökning av ljusabsorption och fotokemisk effektivitet i plantan. I enlighet med detta har växter i studierna visat en 39% ökning av kolhydrat och 27% större rotmassa.

När solens dagliga båge blir lägre genom hösten, skuggans påverkan kan bli ännu allvarligare. Att rensa ovanför kan hjälpa mer ljus att nå ytan, tillsammans med att ta bort lägre vegetation för att förbättra luftflödet som hjälper till att torka ytor och minska sjukdomsrisken.

Resultaten av ny STRI-forskning har markerat hur kombinationer av tillväxtreglerare och näringsprogram kan hjälpa gräs att utnyttja tillgängligt ljus bättre och förbättra spelets ytkvalitet avsevärt.

I de kontrollerade miljöstudierna ökade veckoapplikationer av Primo Maxx II klorofyllnivåerna i flerårigt rajgräs med mer än 15%, jämfört med obehandlade. Det var ytterligare en liten ökning i kombination med näring.

Lika signifikant utvärderades gräsfärgen och gräskvaliteten i genomsnitt 22% respektive 15% bättre över ett antal PGR-program och kombinationer av gödningsinsatser.

STRI-forskningen har dock också visat att där tung skugga allvarligt begränsar tillväxtpotentialen för sen säsong, fortsatt användning av en tillväxtregulator rekommenderas inte.

Forskningen har gett en värdefull insikt i hur länge program för tillväxtreglering bör fortsätta. Det antyder att det under goda förhållanden kan upprätthållas med fördel medan tillväxten fortsätter, om än med lämpliga lägre hastigheter och längre intervaller när tillväxten avtar. Men PGR-användning bör upphöra när andra faktorer, särskilt ljus, stoppar tillväxten. 

Den faktiska tidpunkten för slutet av PGR-program beror på säsongen och de lokala förhållandena, såväl som individuella banor’s krav och andra 
Integrerade gräshanteringar (ITM-metoder. Integrated Turf Management). 

Arbetet har också visat vikten av adekvat näring för att stödja grästillväxten. Även om det är viktigt att undvika frodig tillväxt som kan vara mer mottaglig för sjukdomar med en hög risk timing, är det avgörande att ge tillräckligt lätt tillgängliga näringsämnen för att inte stressa gräset. Utsläpp av näringsämnen från gödselmedel måste beaktas eftersom jordförhållandena svalnar.

Ökad rotmassa spelar också en viktig roll i näringsupptag och effektivt utnyttjande för att ytterligare förbättra styrka och hälsa.

I andra STRI-studier, bedömning av gräs hälsan under olika bevattningsregimer, gav kombinationen av vätmedel och PGR-behandlingar vid <20% VMD i rotzonen betydligt längre varaktiga fördelar, inklusive 25% förbättring av den sward densitet och 10% högre NDVI - som ett mått på gräs hälsa - fyra veckor efter slutet av ett fem sprayprogram jämfört med obehandlat.

Bioforsk-forskningen i Norden har visat att ökningen av kolhydratuppbyggnad till slutet av växtsäsongen kan ständigt fortsätta under vintern och in i efterföljande vår. Dess arbete har visat att det verkligen kan starta återhämtning och tillväxt i början av säsongen.

Vidare visade försöksarbetet att det starkare gräs, under ITM-programmet med PGR och näring, påverkades betydligt mindre av Microdochium Patch under vintern.

Bästa resultat uppnåddes där gräset också skyddas med ett fungicidprogram, baserat på systemisk / kontakt under hösten för att förhindra sjukdomsattack, följt av skydd av kontakten Medallion TL på senhösten.

De flesta PGR-program fokuserar tydligt på förbättringar av gräskvaliteten och starkare rot. Men det är också värt att överväga fördelaktiga aspekter med långsammare tillväxt som minskar klippningen.

För det första skapar varje snitt ett öppet sår som lätt kan tillåta sjukdomspatogener att invadera och använder växtenergi för att reparera. Varje minskning av klippfrekvens, eller omväxlande med rullning om det inte redan har gjorts, sänker risken. På den här noten är det en lämplig tid att kontrollera och skärpa klippskärpan, vilket kan ha blivit trubbig av renovering av hårt sandtopp; vassa blad och ett rent snitt minskar skador på blad.

För det andra har Turf Science-studier visat att Primo Maxx II-behandlat gräs kan köras jämnare och snabbare skärning på fyra mm, jämfört med obehandlad på tre mm. I praktiken kommer klubbans tryck och förhållanden att vara drivande faktorer för hur snabbt greener rullar. Men till hösten kan möjligheten till upp till 30% mer blad areal, utan att kompromissa med hastighet och spelbarhet, göra en stor skillnad i ljusinsamling och ombyggnad av grässtyrka.
Den här artikeln publicerades först i Greenkeeper International, tillsammans med BIGGA. Klicka här för mer GI Insight-funktioner.