Kvinnliga förebilder

Utveckla golfen

Att jobba som greenkeeper har av tradition varit ett manligt yrke. Men tiderna förändras och allt fler klubbar och banchefer har insett att kvinnor klarar av jobbet minst lika bra som män.

Under Ryder Cup, som i september går av stapeln på Le Golf National i Frankrike, kommer minst tio kvinnor att ingå i banskötarteamet. Teamet sponsras av Syngenta.

Caroline Carroll
Caroline Carroll, marknadschef för golf- och sportgräs hos Syngenta, ser detta som en möjlighet för kvinnliga banskötare att utveckla sin kompetens och dessutom visa att banskötaryrket även är för kvinnor. På Le Golf National träffade Caroline den spanska banskötaren Lara Arias, som har jobbat med banskötsel i fyra år. 

– Jag kände direkt att det är det här jag vill hålla på med. Jag älskar allt med det här jobbet, säger hon entusiastiskt. 

Lara studerar Turf Management vid Ohio State University och började som praktikant på Le Golf National lagom till förberedelserna inför French Open i juni. 

– Att jag fick chansen att jobba på Le Golf National, en av Europas bästa golfbanor, är toppen, berättar hon. Just nu handlar allt om French Open, men om några månader börjar Ryder Cup. Det är en fantastisk tävling och banan kommer att skötas av ett stort team, säger hon.
Lara kom i kontakt med LGNs: banchef Alejandro Reyes via universitet i Ohio och berättar att hon tack vare sitt jobb på LGN lärt känna banskötare från hela Europa, bl.a. Spanien, Portugal, Frankrike och England.

– Det här är ett jättebra tillfälle att knyta nya kontakter, och alla i teamet lär av varandra. Vi vet att vi måste få banan i bästa möjliga skick och att varenda liten detalj är viktig. Men alla i teamet älskar det här jobbet, betonar hon. Det är därför det är så roligt att få vara med.

Lara tycker att det är synd att så få tjejer väljer att bli banskötare. 

– Men jag har träffat kvinnliga banchefer och assisterande banchefer som är jätteduktiga och det inspirerar mig att fortsätta. Det spelar ingen roll vilket kön man har, det viktigaste är att man gillar sitt jobb. Här jobbar vi tillsammans som ett lag, för alla i teamet brinner för det vi gör.

Hon är medveten om att de flesta män är fysiskt starkare än de flesta kvinnor, men när det handlar om att lösa problem vinner intelligens alltid över muskelkraft.

– Vi kan göra samma jobb där ute och vi tar hand om alla detaljer som krävs för att banan och spelupplevelsen ska bli bra.


– Det är dags att de som anser att det här jobbet bara är för män ändrar inställning, för vi klarar av det här, säger Lara, som jobbar i par tillsammans med Eva Largeau, en annan av LGN-teamets kvinnliga banskötare. Här kan människor se kvinnor jobba med banan och att vi gör ett bra jobb.

– Ge oss chansen att jobba på golfbanan, så kommer du att få se att det går bra. Vi har visat att det inte finns några problem med att anställa kvinnliga banskötare, vi klarar av alla uppgifter.

Lara har tydliga mål för sin karriär: 

– Just nu trivs jag jättebra med att jobba som greenkeeper. Självklart skulle jag gärna bli banchef, när jag känner mig mogen för det, men det är ingen brådska. Det hade varit toppen att jobba som assisterande banchef på några banor för att skaffa sig erfarenhet och sedan, eventuellt, bli banchef.

Att hon så tidigt i karriären fått chansen att jobba på Le Golf National kommenterar hon på följande sätt: 

– Jag älskar tävlingsmiljön. En dag skulle jag vilja preparera min egen bana inför en stor tävling – kanske för en tävling på Europa- eller PGA-touren.

Att tjejerna som jobbar som banskötare på Le Golf National älskar sitt jobb går inte att ta miste på och de skulle gärna se kvinnor i branschen. 

– När man älskar det man gör är det lätt att gå till jobbet varje dag, säger Lara. Jag hoppas att jag kommer att jobba på en golfbana i resten av mitt liv.